Receptek gyerekeknek

Gyümölcsös joghurtos finomság
(csak normál testsúlyúaknak)

Hozzávalók:

(idény szerinti gyümölcs) alma, banán, narancs, körte, barack, dinnye, ringló
gyümölcsjoghurt
tejszínhab
kevés csokireszelék

A megtisztított gyümölcsöket (10-15 dkg fejenként), szeleteljük, karikázzuk vagy vágjuk kockára. Tegyük egy nagy tálba, s attól függően, hogy hány személyre készítjük (fejenként 1 dl joghurtot számítsunk) öntsünk rá gyümölcsjoghurtot. Tegyük hűtőszekrénybe legalább 20 percre. Tejszínhabbal, kevés csokireszelékkel megszórva tálaljuk.

 

Gyümölcsös makaróni saláta (négy főre)

Hozzávalók:

25 dkg makaróni
1 kiskanál só
3 evőkanál majonéz
2 közepes alma
2 púpozott evőkanál joghurt
25 dkg cseresznye (vagy évszaknak megfelelően bármi)
10 dkg mazsola (elhagyható, ha nem szeretik)
2 dl tejszín
2 db narancs leve vagy 0,5-1 dl 100%-os cukrozatlan narancslé

 

A megmosott cseresznyét kimagvaljuk, a megtisztított almát gerezdekre vágjuk. A makarónit törjük össze, főzzük meg, majd hideg vízzel öblítsük le. Adjuk hozzá a cseresznyét, az almát és a mazsolát, amit érdemes előtte rövid időre kevés langyos vízbe beáztatni, hogy finom, puha legyen. A joghurtból, a majonézből, a tejszínből és a két narancs levéből készítsünk hideg mártást! Öntsük rá a makarónira, jól keverjünk össze, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára. Gyerekzsúrokra, születésnapi partikra kiváló, gyorsan elkészíthető étel.

Mindenki kedvence: rozsos pogácsa

Hozzávalók:

1/2 kg teljes őrlésű rozsliszt
1/2 kg finomliszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
2 dl kefir (1 pohár)
kevés tej, az élesztő felfuttatásához

1/2 csésze napraforgómag vagy szezámmag (kb. 10 dkg)

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal beletesszük a felfuttatott élesztőt, az összetört napraforgómagot (vagy a megpirított szezámmagot). Ízlés szerint sózzuk, majd a kefirrel jól gyúrható tésztává dolgozzuk. Egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük langyos vízzel. Forró sütőben megsütjük.

Répasaláta fokhagymával (4 személyre)

Hozzávalók:

4 darab új sárgarépa
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál napraforgóolaj
2 teáskanál mustár
2 gerezd apróra vágott fokhagyma (vagy 1 evőkanál snidling vagy medvehagyma) só

Legyaluljuk vagy lereszeljük a megtisztított sárgarépát. Összekeverjük a citromlevet, a napraforgóolajat, a mustárt és a fokhagymát. Sózzuk, majd beleforgatjuk a sárgarépát. Lehűtve sültek mellé kínáljuk, de pirítósra kenve is kiváló.

Spenótos penne (4 személyre)

Hozzávalók:

1 zacskó mélyhűtött spenót
1 gerezd fokhagyma
2-3 dl főzőtejszín
1 kg penne tészta
10 dkg juhtúró
10 dkg sovány sajt
margarin a sütőforma kikenéséhez

Kiolvasztjuk a mélyhűtött spenótot, majd saját levében 5-10 percig főzzük. Belenyomjuk a fokhagymát, sóval, csipetnyi borssal ízesítjük, végül lassan, állandó kevergetés mellett beleöntjük a tejszínt. Újraforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Közben megfőzzük a penne tésztát. Egy tepsit vagy jénait kikenünk margarinnal és összekeverjük benne a tésztát és a spenótos szószt, belemorzsoljuk a juhtúrót, a tetejére pedig reszelt sajtot szórunk. A sütőedényt fedjük le, különben sütés közben kiszárad a tészta. Amikor a sajt megolvadt a tetején, már el is készült.