gyermek táplálkozás

Egészségesen táplálkoznak gyermekeink?

Gyermekorvosok és védőnők a gyermekek táplálkozási szokásairól –
GFK reprezentatív kutatás – 2008.

Túl sok cukor, csokoládé, chips van a kisiskolások „étlapján”. Ahhoz, hogy ez a kép pozitív irányba változzon, a szülők és a szakemberek ismereteinek folyamatos bővítésére is szükség van, mivel a kérdőív alapján a megkérdezett gyermekorvosok és védőnők sem tudnak ?napra készen? mindent a kiegyensúlyozott táplálkozás egyes témaköreiről, különösen a telítetlen zsírsavak táplálkozásbeli előnyeiről. Ez derül ki a GFK legújabb, gyermekorvosok és védőnők körében végzett, gyermekek táplálkozásával kapcsolatos kutatásából. Az eredmények tükrében az Országos Egészségfejlesztési Intézet még aktívabban folytatja a két évvel ezelőtt indított Nagyranövök Mozgalmat, amelynek idei legfontosabb célkitűzése a szülők, a gyermekorvosok és a védőnők tájékoztatása a gyermekek egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásával kapcsolatban.

A GFK legújabb gyermekétkezésről szóló kutatásában 102 gyermekorvost, és ugyanennyi védőnőt kérdeztek meg a 6-12 éves gyerekek táplálkozási szokásairól, arról, hogy milyen szerepet tölt be ezeknek a szokásoknak a kialakításában az iskola, a szülők, a barátok, a média és a szakmai szervezetek. A kérdések egy részét képezte a gyermekek számára is fontos élelmiszerekkel kapcsolatos tudás, és azok forrásának (információs csatornák) feltérképezése, valamint az OEFI (Országos Egészségfejlesztési Intézet) nevével fémjelzett Nagyranövök Mozgalom és más, életmódváltásra irányuló kezdeményezések hitelességének értékelése.

1. Az étkezési szokások megítélése

Általánosságban elmondható, hogy a gyermekorvosok és a védőnők nincsenek megelégedve a gyermekek étkezési szokásaival, sőt, 20-25%-uk szerint rossz, illetve 12-16%-uk szerint nagyon rossz (1. ábra).

A gyermekek táplálkozási szokásainak kialakításában, a megkérdezett szakemberek többsége szerint (az orvosok 40%-a, a védőnők 3/4-e), a család meghatározó szerepet tölt be, de jelentős hatással bír még a barátok, osztálytársak véleménye (kortárs hatás), a reklámok és a média (film, rajzfilm, sorozat, magazin) üzenetei, valamint befolyásolják a szociális és anyagi körülmények is. A pedagógusok e téren betöltött szerepéről megoszlanak a vélemények.

2. Mit kérdeznek a szülők a szakembertől?

A szülők gyakran keresik meg a szakembereket gyermekük étkezésével kapcsolatban. A választ adó orvosok 92%-ához, a védőnők 79,5%-ához fordulnak tanácsokért. A gyermekorvosokkal leggyakrabban az étvágytalanság (19%), az elhízás (18%), a súlyproblémák (9%), a vitaminbevitel (8%); míg a védőnőkkel a túlsúly (20%), a helyes táplálkozás (19%), illetve az életkori étkezési szokások (11%) témakörében konzultálnak. A szülők ismereteit az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatban a gyermekorvosok legnagyobb arányban, a védőnők közel 60%-ban közepesnek ítélték, míg közülük 14%-a jónak minősítette a szülők tudás szintjét. Véleményük szerint a szülőknek nincs idejük, hogy gyermekük egészséges táplálkozására is figyeljenek. A szakemberek az étkezéssel kapcsolatos tájékoztatásban betöltött ? saját ? szerepüket megfelelőnek találják: az orvosok fele, a védőnők 80%-a válaszolt így.

3. Mit egyenek a gyerekek?

A gyermekorvosok és a védőnők véleménye megegyezik abban, hogy a gyerekek túl sok egyszerű szénhidrátot fogyasztanak. A zsiradék bevitelre vonatkozóan, javaslatuk szerint a gyermekek számára alacsony zsírtartalmú élelmiszereket kell biztosítani, megfelelő energia-bevitel mellett. A megkérdezett gyermekorvosok és védőnők legnagyobb arányban (50%) a rostbevitel növelését (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék) és a cukorfogyasztás csökkentését tartják a legfontosabb feladatnak a gyermekek étkezésének módosításában. Nagy jelentőséget tulajdonítanak még a nemnek, életkornak, testtömegnek megfelelő energia-bevitelnek (34%), a megfelelő tájékoztatásnak az életmódról és táplálkozásról (36%), valamint a sófogyasztás csökkentésének (32%), és a megfelelő arányú tápanyagbevitelnek (fehérje, zsír, szénhidrát) (30%). A megkérdezettek közel 1/5-e említette még a vitaminbevitelt, a kevesebb zsiradékbevitelt és a növényi/állati zsírok arányaira való odafigyelést. A zsiradékok fogyasztásával kapcsolatban az orvosok és védőnők 2/3-a inkább a növényi zsiradékok fogyasztását javasolja, 1/3-uk pedig fele-fele arányban a növényi és állati zsiradékokat (a telítetlen zsírsavak a napi zsírszükséglet kétharmadát kell, hogy biztosítsák). A telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek közül a védőnők legnagyobb arányban a margarin (32%), a hal (29%), az olíva olaj (27%), a hidegen sajtolt növényi olaj (25%), és a sovány húsok (28%) fogyasztását javasolják, de megemlítették az olajos magvakat is. Az orvosok közül legtöbben (37%) a halat, az olíva olajat (28%), a margarint (21%), és egyéb növényi olajat (15%), valamint a szárnyasokat, és az olajos magvakat sorolták fel telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszer forrásként.

4. Tájékoztatás, hitelesség ? Nagyranövök Mozgalom

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, étkezési szokásokkal foglalkozó szervezetek, kezdeményezések ismertsége nem kellő a szakorvosok és védőnők körében. Az általuk ismert kezdeményezéseket, köztük az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) neve által fémjelzett Nagyranövök Mozgalom célkitűzéseit az orvosok és a védőnők közepesen hitelesnek, illetve hitelesnek tartják.

ÖSSZFOGLALÁS:

A kérdőíves felmérés eredménye rámutat azokra a kérdéskörökre és problémákra, melyek közös megoldást igényelnek a megvalósításban a táplálkozási szakemberek, gyermekorvosok, védőnők, és szülők együttes közreműködésével. A magyar 6-12 éves gyermekek étkezési szokásaival a gyermekorvosok és védőnők nincsenek megelégedve, jogosan, mielőbb cselekvésre van szükség. A szakemberek szerint a gyermekkori táplálkozási szokások kialakulását legerősebben a család befolyásolja. Számukra érdemes olyan rövid üzeneteket megfogalmazni, melyet a gyermekgyógyászok és a védőnők egységes álláspontja is tükröz, pl. a kiskorú gyermekek egészséges táplálkozásának elengedhetetlen feltétele a több rost- és vitamin bevitele, a cukor- és só fogyasztás csökkentése, a növényi zsiradékok fogyasztása az állati zsiradékok helyett. A hiteles és megfelelő tájékoztatás szerepe a szakemberek szerint elengedhetetlen. A megkérdezettek az egészséges táplálkozást hirdető mozgalmakról többnyire keveset tudnak, ami segíthetné mind a szülőket, mind a szakembereket az adott témában. A kérdőív kapcsán felmerülő kérdések megvitatása, megoldása a gyermekek egészségesebb jövőjét biztosíthatja. Ez közös feladatunk.