babaváró hitel

7 fontos információ 2021-re, amelyet a babaváró hitelről tudni kell

A gyermekvállalást tervezők körében roppant népszerű a babaváró hitel. A 2019. július eleje óta elérhető kölcsön államilag támogatott hitel, mely 2022. december 31-ig igényelhető. Íme, hét fontos tudnivaló a babaváró hitelről:

  1. A babaváró támogatást házaspárok vehetik fel. A feleségnek be kell töltenie a 18. életévét, és nem múlhat el 41. Fontos változás, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is benyújtható az igénylés, ha a feleség elmúlt 41. éves.
  2. Elvárás, hogy az igénylő vagy a házastárs legalább 3 éve rendelkezzen társadalombiztosítási jogosultsággal (tb). Egy friss rendelkezés szerint azonban nem okoz gondot, ha a jogviszony a veszélyhelyzet alatt vagy az azt követő 30 napon belül szakadt meg.
  3. Maximum 10 millió forintot lehet felvenni. Az összeg szabad felhasználású. Az igénylő arra költi, amire csak akarja.
  4. A törlesztőrészlet maximum havi 50 ezer forint lehet.
  5. Az első gyermek születése után a pár kamatkedvezményt kap, amennyiben a folyósítást követő öt éven belük érkezik a kicsi. A másodikat követően elengedik a tartozás meglévő tőkerészének 30 százalékát. A harmadik gyermek érkezésével a teljes fennmaradó tartozás visszafizetésétől eltekintenek. A gyermekeknek 2019. július 1-je után, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) kell érkezniük.
  6. Örökbefogadott gyermek után is lehet igényelni a babaváró hitelt. Az a feltétel, hogy 2019. július 1-je után szülessen meg.
  7. Ha a házaspár önhibájából nem teljesíti a vállalást, a kamattámogatást kell visszafizetni. Egyébként a babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik.