esszenciális zsírsav

Ha hiányoznak az esszenciális zsírsavak

Bőrelváltozások, vízvesztés, érelzáródás kialakulása

A betegségek megelőzésében az egészséges életmódnak, a rendszeres testedzésnek és a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ezen belül pedig az esszenciális zsírsavak, így az omega-3 és az omega-6 zsírsav fogyasztásának kiemelkedő szerepe van. De mi történik akkor, ha ezekből kevesebb kerül a szervezetünkbe?

Ma már egyre többen tudják helyesen, hogy zsiradékra, a táplálékunkban található zsírforrásokra meghatározott mennyiségben és minőségben igenis szüksége van a szervezetünknek: üzemanyagként szolgálnak, energiát biztosítanak. Természetesen nem mindegy, hogy a zsírsavak közül melyeket és milyen mennyiségben fogyasztjuk. Az esszenciális zsírsavak (EFA’s – essential fatty acids) azok az úgynevezett „jó” zsírok, amelyek létfontosságúak minden sejt számára, döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív-és érrendszer működésében, de éppen így a betegségek megelőzésében is. Esszenciálisnak nevezzük őket azért is, mert testünk nem képes előállításukra, ugyanakkor szüksége van rá, ezért azok bevitelét esszenciális zsírsavakat tartalmazó, főként növényi, másodsorban állati eredetű táplálékkal kell biztosítani. Az esszenciális zsírsavakat főként növényi, másodsorban állati eredetű táplálékkal tudjuk biztosítani.

Miért felel az esszenciális zsírsav?

Az esszenciális zsírsavak – többek között – a sejtek membránjainak felépítését segítik elő, védve azokat a káros behatásoktól és hozzájárulnak szerkezeti épségükhöz, rugalmasságukhoz is. Érintettek, a vér oxigénszállításban, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a sejtek közti kommunikációban, a hormontermelés szabályozásában, és az energiatermelésben is. De részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere szabályozásában, csökkentve az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, így kisebb lesz az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Miután minden sejtünk számára fontosak, szerepet játszanak a szép haj, a körmök, és az egészséges bőr felépítésében is, ezáltal megóvják bőrünket a kiszáradástól, amely több betegség forrása lehet, például a gyulladásoké.

Milyen betegségeket okoz az esszenciális zsírsav hiánya?

Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 %-át, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 %-át. Sajnos manapság táplálkozásunkban az arány a túlzott omega-6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt kedvezőtlenül változott.

Az esszenciális zsírsavak hiánya számtalan betegség forrása lehet: az omega-6 zsírsavhiány esetén ekcémaszerű bőrelváltozások, hajhullás, a máj elzsírosodása, viselkedésbeli változások figyelhetők meg. A vesék rosszul működnek, nagyfokú vízvesztés történik a bőrön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megnő a fertőzésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a bőr, a haj, a szem, megnőhet a koleszterinszint. Omega-6 hiány esetén növekedésbeli visszamaradás következhet be, szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a férfiaknál sterilitást, nők esetében vetélést okozhat.

Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt a szervezet omega-3 zsírsavellátottsága, ugyanis ezek a zsírsavak nagy mennyiségben, a növényekben és a halakban fordulnak elő. Ma sajnos kevés omega-3 zsírsavat fogyasztunk, pedig annak hiánya ugyancsak okozhat növekedésbeli elmaradást, viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a mozgáskoordináció romlását, vagy végtagzsibbadást. Egyes kutatási eredmények szerint a gyermekek esetében kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segít a diszlexia, szétszórt figyelem, hiperaktivitás és más tanulási problémák leküzdésében is. Omega-3 zsírsavakat elsősorban a tengeri halakban, többek között a makrélában, heringben, tőkehalban, hekkben és szardíniában, hazai halaink közül a busában találunk. Ha hetente legalább egyszer fogyasztunk halat, már nagyon sokat tettünk azért, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsav kerüljön a szervezetünkbe.