Szakértő válaszol – mikor mit egyen a gyerek?

mikor mit egyen a gyerek?

Tóth Viktória – 2010. február 06.

Kedves Kriszta! Mindenki ellát bennünket okos tanácsokkal, tapasztalt anyukák szerint ötbbnyire túl van dimenzionálva az ételek bevezetése, mint pl. tej, sertéshús…stb. Létezik valahol egy olyan táblázat, ami összefoglalja az ételek ideális bevezetését kisgyermekeknél? Lányunk 1 éves, védőnőnk azt tanácsolja, hogy sertéshúst 2 éves koráig ne adjunk. Mézet is csak 1,5 éves kora után ésatöbbi..( Vércsoportja „A”RH+, mert már azt is olvastam, hogy ezt sem mindegy) Várom véleményét és tanácsát. köszönettel: Tóth Viktória

Fekete Kriszta

dietetikus, egészségfejlesztő

 

Kedves Viktória!
Nagy jelentőségű az ételek bevezetésének időpontja, amit a csecsemő fizikai fejlettsége és állapota ( gyomor-bélrendszer érettsége, a fogfejlődés, betegségek, örökletes hajlam) mellett pszichés tényezők is befolyásolnak. Mindezeket figyelembe véve készült el a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium 2003-as módszertani ajánlása, ami jelenleg a csecsemőtáplálás kérdéskörében az iránymutató.
Az Ön által felvetett élelmi források közül, a méz bevezetését szigorúan egy éves kor fölött javasolják. Ennek oka, hogy az allergiát okozó pollenek mellett olyan korokozók csíráit tartalmazhatja, amelyek idegrendszeri betegséget okozhat. A babák immunrendszere még nem képes megbirkózni ezekkel a kórokozókkal, így bélrendszerükben szaporodásnak indulhatnak.
A sertéshús esetében kérdezzen rá a védőnőre, miért javasolja csak két éves kor fölött ennek a hústipusnak étrendbe való bevezetését. Biztos tud Önnek megnyugtató válasszal szolgálni. A Szakmai Kollégium javaslatában ez szerepel: „A főzelékkomplettálás és a vashiány megelőzése céljából 5-6 hónapos kortól adjunk húst is (fiatal állattól, zsírtalanított, elsősorban baromfi és sertés), azonban húskészítményt, felvágottat ne használjunk.
Remélem, segíthettem.
Üdvözlettel: Fekete Krisztina dietetikus